Dzisiejszy przepis będzie w formie w połowie obrazkowej. Dajcie znać co myślicie o takim sposobie.
KOTLETY WEGETARIAŃSKIE Z KASZY JĘCZMIENNEJ:
Składniki:
-szklanka suchej kaszy jęczmiennej,
-2 szklanki wody,
-pół łyżki masła
-1 duża marchew lub 2 mniejsze,
-1 cebula,
-2 ząbki czosnku,
-bułka tarta,
-przyprawy (u mnie: gyros, sól, pieprz, pieprz ziołowy.
-olej do smażenia
1. Kaszę zalewamy wodą, solimy i dodajemy masło. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie wodę i zrobi się taka gęsta. Wtedy przykryty garnek z kaszą otulamy np. kołdrą i odstawiamy na pół godziny.
2. Kaszę blendujemy i dodajemy czosnek.
3. Podsmażamy cebulę, trzemy marchewkę na tarce na dużych oczkach i dodajemy do cebuli. Całość smażymy dalej co jakiś czas mieszając.
4. Do kaszy dodajemy marchewkę z cebulą i mieszamy z przyprawami. Odstawiamy do lodówki na pół godziny żeby wszystko przeszło smakiem przypraw.
5. Dodajemy trochę bułki tartej i całość ponownie mieszamy. Formujemy kotlety.
6. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Ja podałam kotlety z młodymi ziemniakami i młodą kapustą, czyli po prostu z tym co aktualnie miałam w domu.
Kochani, zachęcam do polubienia mojego fanpage KLIK oraz obserwowania mnie na instagramie KLIK aby być na bieżąco :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz