wtorek, 13 czerwca 2017

Domowe mleko kokosowe| Deser chia na mleku kokosowym





Coś pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, długi weekend przed nami, a akurat zapowiada się deszczowo więc pewnie pozostanie nam siedzenie w domu. No ale nic, jeśli ma się z kim ten czas spędzić to i pogoda nie straszna :)

Jest mnóstwo przepisów na dania z mlekiem kokosowym. Jest podstawą w daniach kuchni Azjatyckiej ale doskonale się sprawdza również w polskich przepisach. Stało się bardzo popularne i nic dziwnego, kto nie lubi tego delikatnego smaku orzecha kokosowego? Ja mogłabym go jeść ze wszystkim. Jedyną rzeczą jaka nas ogranicza by nie dodawać go do wszystkiego to cena. No niestety, nie należy ono do najtańszych ale mam na to sposób! Domowa wersja mleka kokosowego, ciekawi? Zerknijcie na przepis.


DOMOWE MLEKO KOKOSOWE

Przepis:


Pół szklanki wiórek kokosowych zalewam wodą. Odstawiam na 2 godziny po czym całość blenduję. Odstawiam na kolejną godzinę i przecedzam wiórki od mleka. Gotowe! Prawda, że proste?




  
No dobra, skoro już mamy to nasze mleczko to warto by je było jakoś wykorzystać. Wychodzę wam na przeciw i podaję przepis na deser

DESER CHIA Z OWOCAMI NA MLEKU KOKOSOWYM

Składniki:

-5 łyżek chia,
-pół szklanki mleka kokosowego,
-syrop z agawy (ilość według uznania),
-owoce (u mnie truskawki i jagody kamczackie)

Przepis:

Do mleka dodajemy nasiona chia i syrop z agawy. Całość mieszamy i czekamy aż lekko stężeje. Dodajemy owoce i odstawiamy na noc by rano cieszyć się słodkim, zdrowym śniadanio-deserem :)








2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, wie ktoś może dlaczego w nasionach chia są takie czarne kuleczki, które bardzo źle smakują? są nawet gdzieniegdzie widoczne na ostatnim zdjęciu tego deserku.. ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to taka natura tych nasionek :) Co masz na myśli mówiąc, że bardzo źle smakują? Ja jakoś nie odczuwam różnicy w smaku między nimi, a resztą nasionek :) Cieszę się, że pomysł się podoba, pozdrawiam :*

      Usuń