środa, 22 sierpnia 2018

Wegetariańskie zamienniki mięsa



W dzisiejszych czasach mamy do wyboru mnóstwo diet, jednak zdecydowanie prym wiodą weganizm oraz wegetarianizm. Jedni zmieniają kuchnię na roślinną ze względu na poglądy, chcąc chronić to co dla nich ważne, zaś inni po to by zrzucić zbędne kilogramy. Cokolwiek nami nie kieruje, na pewno wyjdzie zwierzętom na dobre.
Nie mam zamiaru was namawiać do rezygnacji ze spożycia mięsa, broń Boże, niech każdy je to co uważa za słuszne. Sama jeszcze je jem jednak bardzo szanuję ludzi którzy z niego zrezygnowali.
Czym więc zastąpić mięso w codziennym jadłospisie oraz czym przybliżyć jego smak aby było zdrowo i bez krzywdy innych?





Jest mnóstwo zamienników, sama jeszcze jestem na początku drogi poznawania ich jednak chcę podzielić się z wami tymi, które już znam, być może zechcecie spróbować lub nawet całkiem zmienić swoje nawyki żywieniowe, kto wie :)

BOCZNIAKI:


To chyba najpopularniejszy zamiennik, można z niego zrobić chyba dosłownie wszystko i przyznam, że mi samej chyba najbardziej odpowiada. Uwielbiam je, w odróżnieniu od innych grzybów nie dominuje w nich mocno grzybowy smak, przez co można z nich wyczarować prawdziwe cuda.

CO MOŻNA Z NICH ZROBIĆ:
-Nuggetsy,
-Śledzie,
-Flaczki,
-Pasztet

TOFU

W tym przypadku mamy ogrom możliwości. Tofu samo w sobie ma dość mdły smak przez co nie każdemu może podchodzić, jednak odpowiednio doprawiony i przyrządzony może dać naszym kubkom smakowym dużo przyjemności. Sama zawsze korzystam z naturalnego, ponieważ nie przepadam za wędzonymi produktami, a występuje on również w takiej wersji i jestem pewna, że znajdzie wśród was mnóstwo miłośników.
Jeśli chcielibyście spróbować to zachęcam was teraz na spacer do Lidla, ponieważ teraz dostępna jest oferta tygodnia wege i można je nabyć 2 w cenie 1 czyli ok 4zł za dwa 180g opakowania.

CO MOŻNA Z NIEGO ZROBIĆ:
-Mięso mielone,
-Jajecznicę (tofucznicę),
-Sernik

CIECIERZYCA

Może nie zastępuje nam bardzo mięsa ale wiem jedno, w postaci pieczonych chipsów jest po prostu obłędna! Gdy zrobiłam je po raz pierwszy, tak bardzo wszystkim zasmakowała, że teraz muszę mieć co najmniej jedno opakowanie w zapasie. Takie chipsy zabieramy ze sobą wszędzie, na wycieczki, na plażę, do kina lub po prostu przed domowe seanse filmowe. Nam najbardziej smakuje z dodatkiem dużej ilości sproszkowanego czosnku oraz papryki ostrej.

CO MOŻNA Z NIEJ ZROBIĆ:
-Kotlety,
-Chipsy,
-Curry,
-Pasztet,
-Falafele

SELER:

Ma równie dużo zwolenników co przeciwników, ja zdecydowanie należę do tych pierwszych. Jest bardzo zdrowy, to bez wątpienia, a przy tym pyszny! Przynajmniej dla mnie :)

CO MOŻNA Z NIEGO ZROBIĆ:

-Frytki (uwielbiam :p ),
-Rybę (To już chyba klasyk),
-Pasztet,
-Kotlety

FASOLA


Strączkowe warzywa równie często zastępują nam mięso, ze względu na smak jak i wysoką zawartość białka. Na koncie mam już sporo przepisów z wykorzystaniem fasoli i każdy z nich okazywał się strzałem w dziesiątkę. Najczęściej wykorzystuję ją do pasty kanapkowej lub burgerowych kotletów, uwielbiam.

CO MOŻNA Z NIEJ ZROBIĆ:

-Pastę kanapkową,
-Burgery,
-Smalec,
-Ciasto Brownie,
-Ser (można zrobić również z ziemniaków, co jest popularniejszą zresztą wersją)


Opcji jest naprawdę wiele, a to jest jedynie ich niewielka część. Jest jeszcze bekon z papieru ryżowego, ser z ziemniaka, ser z orzechów i wiele wiele innych. Jak więc sami widzicie dzisiejsza pomysłowość innych pozwala nam równie smacznie zastąpić mięso, więc co, próbujecie? A może chcecie więcej wege przepisów albo jakiś konkretny? Koniecznie dajcie znać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz